Woninginbrakencampagne Best

Persbericht Politie Brabant Zuid-Oost

Best, vrijdag 10 december 2010

Best: Politie geeft preventief voorlichting over woninginbraken
De zogenoemde 'Donkere Dagen' zijn weer aangebroken, traditiegetrouw een periode waarin er meer wordt ingebroken dan normaal. De politieafdeling Best-Oirschot-Son en Breugel heeft daarom op de donderdagen 2 en 9 december in Best preventief voorlichting gegeven over woninginbraken. Bewoners kunnen namelijk zelf veel doen om een woninginbraak te voorkomen.

Huis-aan-huis
De politiemensen zijn tijdens de twee voorlichtingsavonden huis-aan-huis langs de deuren gegaan in de wijken Naastenbest, Heuveleind en Heivelden. Er is voor die wijken gekozen omdat daar de afgelopen tijd iets meer dan gemiddeld werd ingebroken. Er liepen ook enkele gemeentelijke BOA's en enkele preventieadviseurs op het gebied van het Politiekeurmerk Veilig Wonen mee.

Voetstap
De agenten hebben gekeken of de woningen waar niemand thuis was, goed waren afgesloten. Als dat niet het geval was, lieten ze een papieren 'voetstap' achter in de brievenbus. Daarop staat dat dat ook de 'voetstap' van een inbreker had kunnen zijn. De bewoners van deze huizen krijgen binnenkort een bezoekje van de buurtbrigadier. Bij woningen waar de bewoners wel thuis waren, lieten de politiemensen een informatiepakket over woninginbraken achter. Ook werd gekeken of geparkeerde auto's waren afgesloten.

Resultaten en reacties
In 60 tot 70 procent van de gevallen bleek er iets niet helemaal in orde te zijn. Daarbij moet worden gedacht aan openstaande of niet-afgesloten poorten, achterdeuren en garagedeuren. Ook stonden bij een aantal woningen fietsen buiten die gemakkelijk meegenomen hadden kunnen worden. In één geval troffen agenten in een deurslot een sleutelbos aan met daaraan een autosleutel van een bij de woning geparkeerde auto, die ze zonder problemen hadden kunnen meenemen. De inwoners van de betrokken wijken reageerden over het algemeen positief op de preventiecampagne. Een aantal mensen heeft adviezen gevraagd aan de preventieadviseurs.

Speciale website
Politie Brabant Zuid-Oost heeft een speciale website over woninginbraken gemaakt: www.stopwoninginbraak.nl. Daarop staat allerlei praktische informatie om inbraken te voorkomen, zoals tips voor veilig hang- en sluitwerk en preventiefilmpjes over inbraakmethoden. Door het invullen van de 'inbraaktest' op de site kunnen mensen zelf bekijken of hun huis goed is beveiligd.

Hulp nodig
De politie in Best-Oirschot-Son en Breugel kan het niet alleen en vraagt burgers alert te reageren bij verdachte situaties. Getuigen van een woninginbraak of mensen die meer weten over de daders kunnen bellen met de politie in Best via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Bij spoed is 112 natuurlijk het vereiste nummer.
Copyright © 2018 Stichting Bewonersoverleg Naastenbest - Alle rechten voorbehouden
Ontwikkeld en gehost door YolkNet Internetservices